Uw partner bij duurzame energie

Uw partner bij duurzame energie

Uw partner bij duurzame energie

Zonneboilers

Waarom zonneboiler

■  Op deze pagina laten wij de verschillende Quantum™ zonnecollectoren met verschillende  capaciteiten en mogelijkheden zien:

1:  FPC 1200D vlakkeplaat collector.

2:  U-Pipe vacuümbuis collector.

3:  H5 Heat pipe vacuümbuis collector. (14-23mm condensor)

Er zijn een aantal factoren waar u bij de keuze van uw zonnecollector rekening mee moet houden.

Het eventueel bestaande verwarmingssysteem, de gezinssamenstelling, het warmwaterverbruik.

De locatie, positie en de hellingshoek van uw dak ter plaatse, zijn allemaal van invloed op uw beslissing.

Mocht u een nieuw huis bouwen of uw huidige verwarmingssysteem is aan vervanging (upgrade) toe, neem dan

contact op met ons, of met de lokale Quantum™ dealer, wij kunnen u helpen, om de juiste collector te kiezen.

■  Alle type zonnecollectoren kunnen eenvoudig geïnstalleerd en gemonteerd worden op een plat en of schuindak.

Soorten zonnecollectoren

Zonnecollectoren zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Wat is het verschil tussen een Heatpipe of vlakkeplaatcollector? Je wilt namelijk bij een overstap een goede keuze maken.

De Heatpipes komen twee varianten, een monoblock of een split-uitvoering. Beiden zijn leverbaar voor een hybride systeem en all-electric systeem. Wat is het verschil tussen een monoblock en split warmtepomp? Daarvoor is het belangrijk de werking van beide systemen te weten. Beide systemen zijn een optie wanneer je de cv-ketel wilt vervangen. Door goed informatie te verkrijgen weet je wat een warmtepomp kost en welke keuze de juist is. 

Heatpipes 

■  Het principe van de vacuümbuiscollector is te vergelijken met een thermosfles. Twee glazen buizen, de één binnen de ander, zijn van elkaar gescheiden door een vacuüm. Op de buitenkant van de binnenste buis is een zeer dunne spectraal electieve laag opgedampt. Deze spectraal electieve laag absorbeert zichtbaar licht en reflecteert het infrarode deel van het elektromagnetisch spectrum. De warmte-energie kan niet uitstralen. Aan één uiteinde van de twee glazen buizen is een opening naar de binnenkant van de binnenste buis. Daar wordt de warmte afgevoerd via een koppeling, een warmtegeïsoleerde leiding waaraan meerdere vacuümbuiscollector haaks zijn gekoppeld.

De werking is als volgt:

■  Het zonlicht schijnt door de buitenste glazen buis en het vacuüm op de spectraal electieve laag op de binnenste buis. De binnenste buis warmt op. De warmte kan niet door het vacuüm ontsnappen en ook niet als warmtestraling: de warmte zit “gevangen”. De warmte wordt naar de boiler of vloerverwarming verplaatst door een gesloten systeem van buizen en een pomp via de koppeling met water als medium. Een vernuftig systeem is de Heat pipe die zeer eenvoudig en efficiënt de warmte van de binnenste buis kan transporteren naar de koppeling. Bij een heat pipe is het niet nodig om het warmtemedium door het inwendige van de binnenste buis te leiden. De hydraulische weerstand van de vele lange dunne buizen door de collectoren is hoog en zou veel koper kosten. De heat pipe is een enkelvoudige, zeer dunne buis, die zelf het warmtetransport verzorgt met behulp van de zwaartekracht in schuine oriëntatie. Daarom dient dan de vacuümbuiscollector niet horizontaal of verticaal geplaatst te worden.

 

 

U-Pipes.- vacuumbuiscollector

 

 


 

Vlakkeplaatcollector

De vlakkeplaatcollector is de meest gebruikte zonnecollector in Nederland. Het hart van een vlakkeplaatcollector is een zwarte plaat, de absorber. Boven de absorber zit een glazen plaat. Het zonlicht wordt als het ware ‘gevangen’ achter het glas, als in een broeikas. Door de absorber in een isolerende bak te plaatsen houdt hij warmte goed vast. Het gevolg hiervan is dat de temperatuur van de absorber stijgt. Naarmate de temperatuur van de absorber hoger is dan de omgevingstemperatuur zal de warmtestroom van absorber naar de omgeving groter worden tot die gelijk is aan de opgenomen warmte. De temperatuur van de absorder zal niet verder stijgen. Om de gewonnen warmte te kunnen gebruiken worden aan de absorber koperen leidingen gemonteerd waardoor een warmtemedium (glycol) stroomt. De hete absorber geeft zijn warmte via de  koperen leidingen af aan de glycol. De hete glycol circuleert via een spiraalbuis tussen collector en buffer (boiler) en geeft de warmte weer af. De thermische energie (warmwater) kan direct of op een later tijdstip (wanneer de zon niet schijnt) worden gebruikt. Hoe groter de buffer, hoe meer  warmte er beschikbaar is.

 

 

 

Opzoek naar een oplossing om duurzame energie op te wekken?